Druge svetnice

device in mučenke

Njihov god praznujemo 9. julija.

V času francoske revolucije je bilo v mestu Orange v samo šestih tednih usmrčenih 332 ljudi. Med njimi je bilo v juliju 1794 z giljotino umorjenih tudi 16 uršulink. Za blažene jih je proglasil Pij XI. 10. maja 1925.

Ječa in smrtna obsodba

… Ječo so spremenile v svetišče, kjer niso imele druge skrbi kot razodevati njegovo neskončno usmiljenje jetnikom, ki so delili njihove okove.

Nekega dne so se ravno zbirale k molitvi. V trenutku se zasliši ječarjev glas. Več jih je bilo poklicanih, da gredo pred sodišče: “Nismo zmolile večernic,” pravi ena izmed njih. “Opravile jih bomo v nebesih,” je odvrnila druga.

23. oktober: BL. MARIJA KLOTILDA ANGELA IN TOVARIŠICE, device in mučenke

Čeprav se je nasilje v Franciji oktobra 1794 uradno končalo, je bila Cerkev še vedno preganjana. Izmed uršulink, ki so bile zaprte v Valenciennesu, jih je bilo 17. in 23. oktobra 1794 enajst obgavljenih z giljotino. Benedikt XV. jih je 13. junija 1920 razglasil za blažene.

Iz pisma bl. Sholastike Leroux sosestri:

“Med zasliševanjem so nas hoteli pripraviti, da se odpovemo veri. Ne, ne, draga prijateljica, mudi se nam združiti se z Božjim Ženinom. Tolikokrat smo mu rekle: “Kdo nas bo ločil od tebe, moj Bog? Križi? Preganjanja? Ne! Vedno te bom ljubila, moj Bog, tudi če me to stane življenja.” Prišel je trenutek, da ta čustva postanejo dejanja.”

 

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.