Evropsko srečanje mladih v Ljubljani

 

 

46. Evropsko srečanje mladih je taizejska skupnost (v sodelovanju z nadškofijo in mestom) organizirala v času novoletnih praznikov v Ljubljani.

 

in skupnosti smo se vključile na različne načine. Od oktobra 2022 naprej, ko so se začele prve priprave je bila vključena s. Andreja Perc v sklopu svojega poslanstva pri Katoliški mladini v Cerkvi na Slovenskem.

 

Sestre v Ljubljani smo sprejele v svojo hišo v jeseni 2023, v času bližnje priprave, dve sestri sv. Andreja iz Francije, ki sta bili del mednarodnega pripravlalnega tima srečanja v Ljubljani.

 

Pripravljalni tim so sestavljali 3 taizejski bratje br. Jean Patric, br. Andraž in br. Kilian, dve sestri sv. Andreja, s. Sietske, s. Marie-Helene, Konrad iz Švice in 12 mladih iz vsega sveta. V naši cerkvi Svete Trojice, kjer smo bile vključene kot gostiteljski center, eden od 47, smo bile v rednem kontaktu z Eleno iz Španije.

Ona je bila zadolžena za reden stik z nami v času priprav, iskanja gostiteljskih družin, ozaveščanja ljudi, da bo srečanje potekalo pri nas.

Več ponedeljkov od septembra do decembra 2023 je v naši cerkvi Svete Trojice v Ljubljani potekala večerna molitev s taizejskimi spevi.

 

Tako smo v svojih srcih počasi pripravlaljali prostor za prihod mladih romarjev. Skoraj 5000 jih je med 28. 12. in 1. 1. 2024 obiskalo Ljubljano.

Program srečanja je potekal od jutra do večera. Zjutraj smo se ob 8.30 zbrali k skupni molitvi, mladi so nadaljevali v pogovornih skupinah.

Kasneje so se odpravili po mestu in v eni od 10 cerkva po mestnem jedru prisostvovali opoldanski molitvi.

Popoldan so potekale delavnice  na raznotere teme od duhovnih, psiholoških, kulturnih, umetnostnih, zgodovinskih, praktičnih…

 

Zvečer  do 17.00 se je vsa ta množica premaknila k dvorani Stožice, kjer je potekala skupna večerja in večerna molitev. Med 5 in 8 tisoč se nas je zbiralo od 28. – 31. 12. 2023.

Molili smo pred panjskimi končnicami, na katerih so bili narisani motivi iz Svetega pisma.

Te končnice povzamejo slovensko dušo, preprosto in pristno. Panji, ki so bili postavljeni spredaj so bili stari več kot 100 let in so nas simbolično povezali z našimi predniki, ki so marljivo, srčno živeli in nam podarili dediščino, zavest narodne pripadnosti, ki se v tovrstnih srečanjih izkaže, kako je srce Slovencev plemenito.

 

30. 12. 2023 se je mladim in ostalim v molitvi pridružila poleg cerkvenih dostojanstvenikov predsednica RS.

Želja organizatorjev po povezovanju, deljenju, izkazovanju gostoljubja, zaupanja se je uresničila s srečanjem v Ljubljani.

Mnogih src se je dotaknilo to srečanje in pustilo v nas hvaležen mir, izkušnjo upanja, lepega, spokojnega.

Sestre smo vesele in ponosne, da smo bile od blizu zraven pri pripravah, da smo lahko pomagale z nastanitvami, da smo lahko odprle našo cerkev v Ljubljani za številne molitve. Dihale smo z utripom srečanja in v nas ostaja hvaležnost Bogu.

 

Vse slike s srečanja lahko pogledate na: https://katoliskamladina.pic-time.com/-taizljubljanaizvedba/gallery

s. Andreja Perc

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.