Marija Klemensa

uršulinka mučenka

Njen god praznujemo 12. junija.

Otroštvo in mladost

Helena Staszewska je bila rojena 30. julija 1890 v kraju Złoczewie na Poljskem. Bila je ena izmed trinajstih otrok Karla in Marije Kaszyńskich.
V času prve svetovne vojne ji je umrl oče, ne dolgo za tem pa še mati. Po smrti staršev je skrbela za vzgojo bratov in sester. Pri tem se je naučila ljubiti, služiti, sodelovati. V tem času je delala kot učiteljica, delovala pa je tudi na socialnem področju.

Redovnica

Leta 1921 je pri 31 letih vstopila v samostan uršulink Rimske unije v Krakovu in prejela redovne ime Marija Klemensa od križanega Jezusa. Po zaobljubah je delala kot učiteljica na uršulinski šoli v Krakovu.
Kasneje je bila namestnica predstojnice v samostanih v Sierczy, Zakopane, Stanisławowie, in predstojnica v Czestochowi in Gdynii.

Ob začetku druge svetovne vojne je bila sestra Marija Klemensa predstojnica v samostanu v Rokiciny Podhalańskie, kjer je pomagala ubogim, ranjencem, beguncem, Židom in Poljakom. Leta 1941 je bila v samostanu skupina otrok iz Varšave, ki so bili v nevarnosti, da zbolijo za tuberkulozo. Redovnice so na skrivaj organizirale pouk otrok. Tudi sicer je bil samostan odprt vsakemu, ki je potreboval streho nad glavo. To pa ni bilo všeč Nemcem, zato je gestapo Marijo Klemensko 26. januarja 1943 odpeljal najprej v zapor v Montelupich, nato pa v koncentracijsko taborišče v Auschwitz, kjer je umrla 27. julija 1943. Tudi v taborišču je bila apostol ljubezni, miru in vdanosti v Božjo voljo. Mučeniško smrt je sprejela za dobro svojih bližnjih.
Kot redovnica si je Marija Klemensa postavila jasen cilj: Biti sveta uršulinka. »Živeti z Jezusom in Jezusu.« Zelo rada je molila. Duh molitve jo je poživljal. Posebej je ljubila nočne adoracije. Po kratkem nočnem počitku je ponoči odšla v kapelo in tam ostajala do jutra.
To se je poznalo tudi v njenem odnosu do ljudi, saj je bila njena dobrohotnost poznana vsem, ki so se z njo srečali.
Blažena Marija Klemensa je med vojno s svojo odločenostjo in pogumno pomočjo ljudem v stiski pokazala, da je potrebno Boga bolj poslušati kot ljudi. To jo je privedlo do mučeniške smrti, s katero je okronala krščansko življenje.

Svetnica

Za blaženo jo je razglasil Papež Janez Pavel II 13. junija v Varšavi, skupaj s 108 poljskimi mučenci iz časa druge svetoven vojne. Njen god praznujemo 12. junija.

Misli:

  • »O Sveta Trojica, ti, ki živiš v moji duši po milosti, posveti me, povečaj mojo ljubezen do tebe.«
  • »Ko je duša v stanju notranje tišine, ko ostaja v notranji samoti, se Stvarnik čudi njeni lepoti in jo priznava v intimnem stiku z njo.«

Pripravila: s. Marta Triler

Viri:
http://www.ursulines.union.romaine.catholique.fr/Martyres-de-Pologne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Klemensa_Staszewska
http://www.parafiazloczew.pl/blogoslawiona.htm

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.