Naša skupnost družin na romanju na otok Barbano in v Oglej

NA VSAKEM SREČANJU SE MED SEBOJ ZBLIŽUJEMO IN USTVARJAMO NOVA PRIJATELJSTVA.

Hitro je minil čas od našega zadnjega, januarskega srečanja družin. 

Tokrat je s. Magdalena organizirala pot našega druženja na romanje v Italijo, natančneje na otok Barbano in v Oglej. 

Ob 7h smo se zbrali na postajališču Lom, od koder smo nadaljevali pot do Fernetičev, kjer nas je pričakal duhovnik g. Janez Oberstar, rektor Bogoslovnega semenišča v Trstu. Na poti nas je spremljalo lepo vreme, kar je nakazovalo, da bomo doživeli lep dan. 

In res nas je tudi v Gradežu pričakalo že kar poletno vreme. Otroci so se po kar dolgi vožnji veselili, da se bodo peljali z barko. Po začetnih težavah, ko nihče ni računal, da naši električni vozički ne morejo zapeljati na barko, smo tudi to rešili. Prenosne rampe so nam omogočile, da smo prav vsi lahko prišli na barko in odpluli na otok Barbano, kjer je dom našlo Marijino božjepotno svetišče. Začetki svetišča segajo v leto 582, ko je viharno morje grozilo otoku. Na nemirnih valovih je priplaval Marijin kip. Marija je – kot nekoč Jezus – zapovedala morju in Barbana z Gradežem je bila rešena. V spomin na to so najprej zgradili kapelico, kasneje pa še “kapelo prikazovanja”. 

Na otoku smo se najprej vsi skupaj odpravili v cerkev, kjer je g. Janez Oberstar, daroval sveto mašo za nas. Po lepo doživeti sveti maši smo mu čestitali za jubilej ob zlati maši ter mu zaželeli obilje Božjega blagoslova. S skromnim darilom smo se mu zahvalili za čas, ki ga je ta dan preživel med nami.

Sledilo je kosilo, ki smo ga prinesli s seboj. Otroci so se najbolj razveselili sladoleda. “Piknik v naravi” je res lepo uspel. 

Po kosilu so prijazni animatorji prevzeli naše otroke, kjer so otroci uživali v petju in druženju. Starši pa smo si vzeli čas za sebe in druženje med seboj. 

Pa je napočil čas, da se z barko vrnemo v Gradež. Otroci si bodo za vedno zapomnili vožnjo z barko. 

Pot smo nadaljevali še v Oglej, kjer nam je  pred oglejsko baziliko,  g. Janez na kratko predstavil zgodovino bazilike. Odpravili smo se v veličastno in svečano notranjost bazilike, ki preveva močno poduhovljenost. Tla pa prekriva čudovit mozaik. 

In naše romanje se je zaključilo. Utrujeni, a polni lepih vtisov in mirnosti v duši smo se odpravili proti domu.
In veseli, da se na vsakem našem srečanju med seboj zbližujemo in ustvarjamo nova prijateljstva.

Meta Sajovic

V soboto 6. 5. 2023 smo se odpravili na romanje v Italijo na otok Barbana, po tem pa smo naredili postanek še v oglejski baziliki. Do otoka smo šli z ladjico, katere so se otroci zelo veselili, na vkrcanju nanjo pa smo imeli nekaj težav, a smo jih z Božjo pomočjo uspešno rešili. Na otoku smo imeli mašo, ki je bila res lepa in res smo lahko začutili Božjo prisotnost. Najlepši del dneva zame se je zgodil ravno pri maši, ko smo lahko povedali svoje prošnje in ko vidiš otroka s cerebralno paralizo povedati takšno močno, bogato prošnjo, sprva kar ne moreš verjeti, nato pa se zaveš kako močno Bog dela po njem. In to je bilo zame res nekaj najlepšega. Po maši smo imeli kosilo, nato pa smo animatorji skupaj z otroki prepevali in igrali na kitaro. Njihovo pristno veselje in smeh skozi celoten izlet ti res polepša dan in veš, da je bilo vse skupaj še kako vredno. Nato smo se odpravili nazaj na celino in se odpeljali do oglejske bazilike. Cerkev je res vredna ogleda in sem vesela, da smo se ustavili še tam. Celoten dan se mi bo vtisnil v spomin. Zelo sem hvaležna, da sem bila lahko z njimi in se že veselim naslednje priložnosti za kakšno tako romanje.

Katja Levstek, animatorka

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.