O križu

Uršulinke smo skupnost, v kateri vsaka od nas na izviren način živi intimnost z Jezusom Kristusom in se zaradi nje želi dati v služenje človeku.

V skoraj 500 letni tradiciji smo razvile občutljivost za celostno rast osebe, še posebej ženske. Domača nam je mednarodnost in tveganje v novih kulturah. Po duši smo vzgojiteljice in misijonarke.

Angela Merici, prva z našo intuicijo, je prepoznala svet kot okolje Božjega in je želela, da smo v svetu a ne od sveta. Dialog je zato v našem stilu.

ZAKAJ NOSIMO URŠULINKE PRAV TA KRIŽ?

Leta 1966 je vsaka uršulinska redovnica Rimske unije prejela ta križ. Prihaja iz delavnic sv. Frančiška v Parizu; oblikoval ga je umetnik, ki ni bil veren, a je iskal Boga. Zasnoval ga je, ko je bil med drugo svetovno vojno v koncentracijskem taborišču in je kmalu nato umrl. Vrhovni svet je potem, ko je preiskal predloge mnogih različnih umetnikov, izbral ta križ zaradi našega poslanstva vzgoje mladine in zaradi miru, ki prihaja od Kristusa. Kristus bedi nad svetom in ga varuje s svojo žrtvijo. Človeško trpljenje je bilo preobraženo zaradi njegove smrti in vstajenja. Odrešenje je zagotovljeno. Križ je simbol, ki povezuje Kristusovo človeštvo z njegovo identiteto Božjega Sina. Obličje Kristusa na križu je vedro. Smrt tega miroljubnega moža skrivnostno kaže njegovo veličastvo večnega Velikega Duhovnika in kralja na veke. Izraz obraza je namenoma nejasen, ker je simbol človeške podobe, ki izgineva, ko se ponovno združuje z Bogom.

Vrhovna predstojnica, mati Felicia Pastoors, je 16. aprila 1966 rekla: “Ta križ, ki ga bomo sedaj nosile, smo izbrale na veliki četrtek; narejen je bil prav za nas in na tej podobi vidimo poveličanega Kristusa v drži globokega miru, ki izraža veselje, da je izpolnil Očetovo voljo. Skupnosti, ki to želijo, lahko pripravijo preprost obred, med katerim bodo križi blagoslovljeni in razdeljeni.”

Čeprav uršulinke po mnogih deželah nosijo redovno obleko, so se sedaj nekatere province odločile, da bodo sestre nosile civilno obleko; zdi se jim, da jih to bolj približa ljudem, ki imajo zelo malo ali pa nimajo verske vzgoje. Vse sestre pa nosijo ta značilen uršulinski križ, ki je bil izbran leta 1966 kot simbol vere in posvetitve. Kristusova drža je polna vedrine. On je premagal greh in smrt in z iztegnjenimi rokami hoče sprejeti in zavarovati vse ljudi; nudi jim odpuščanje, pomirjenje in upanje v brezpogojno Božjo ljubezen.

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.