Papež Frančišek o sveti Uršuli

Vas zanima katere lastnosti svete Uršule nagovarjajo papeža Frančiška?

V svojem sporočilo namenjenem mladim udeležencem uršulinskih šol iz mnogih delov sveta, ki so se povezali v Svetovno vzgojno zavezništvo, je letos septembra izpostavil lik svete Uršule kot mladenke, ki je:

pristne, prave lepote,

zdravo nemirna v svojih željah,

odprta in pogumna, da se je podala na pot is se soočala s težavami vse do mučeništva.

Objavljamo celotno pismo:

SPOROČILO NJEGOVE SVETOSTI PAPEŽA FRANČIŠKA

UDELEŽENCEM V “URSULINE GLOBAL EDUCATION COMPACT”

Dragi mladi dijaki!

Veseli me, da vas lahko pozdravim in vam želim vse najboljše za vaš skupni čas. Rad bi vas spodbudil, da svoje projekte izvajate z navdušenjem. Vedno se rad pogovarjam z mladimi dijaki, saj svoje šolske izkušnje, tako dijaka kot učitelja, štejem med najlepša in najpomembnejša obdobja svojega življenja. A to še zdaleč niso nostalgični spomini! Pravzaprav se lahko vse življenje učimo in delimo to, kar smo izkusili.

Slišal sem o pobudah, ki ste jih izvedli, in o tistih, ki jih pripravljate, glede varstva okolja, trajnosti, človeškega bratstva in pozornosti do najrevnejših in najbolj ranljivih. To je vaša velika zasluga in kaže, da ste mladi ljudje, ki ste bolj budni kot speči. Vem tudi, da dejavno sodelujete v Svetovnem vzgojnem zavezništvu (Global Education Compact), ki sem ga ustanovil pred tremi leti kot zavezništvo, odprto za vse in namenjeno izobraževanju nas in drugih v univerzalnem bratstvu.

Vsekakor vam tukaj ne želim dati lekcijo, ampak samo povedati dve stvari, ki sta po mojem mnenju zelo pomembni: ena se nanaša na bivanje in druga na delovanje. To bom storil tako, da se bom zgledoval po liku, ki ga dobro poznate: lepi deklici po imenu Uršula. Po besedah ​​biografov je bila mladenka izjemne lepote, ki so jo občudovali knezi in vitezi in ki je navdušila številne mlade. Med njimi je bila tudi Angela Merici, ki je skupaj s svojimi tovarišicami začela svoje vzgojno delo pod imenom uršulinke.

Prvo, kar vam želim povedati, dragi mladi, dovolite svoji lepoti, da zasije! Prava lepota, ne kot neka svetovna moda. V naši družbi, ki jo duši toliko neprijetnosti, pokaži tisto lepoto, ki nam je vedno pripadala, od prvega trenutka stvarjenja, ko je Bog ustvaril človeštvo po svoji podobi in videl, da je zelo dobro. To lepoto je treba deliti in braniti. Kajti če je res, da bo lepota rešila svet – kot je rekel knez Miškin v Idiotu Dostojevskega – potem moramo biti pozorni, da tudi svet reši lepoto. Da bi to dosegli, vas vabim, da z vsemi mladimi po svetu sprejmete »globalni dogovor o lepoti«, saj brez lepote ni izobraževanja. »Ne moremo vzgajati, ne da bi človeka vodili k lepoti, ne da bi vodili srce k lepoti. Da poudarim, bi rekel, da izobraževanje ni uspešno, če ne zna ustvarjati pesnikov. Pot lepote je izziv, ki ga je treba obravnavati« (Nagovor udeležencem seminarja »Izobraževanje: Globalni dogovor«, 7. februar 2020).

 

Lepota, o kateri govorimo, ni obrnjena vase kot pri Narcisu, ki se je zaljubil v svojo podobo in se utopil v jezeru, v katerem se je videl zrcaliti. Niti lepota, ki se sprijazni z zlom, kot je Dorian Gray, ki se je, ko se je urok končal, znašel z iznakaženim obrazom. Namesto tega govorimo o lepoti, ki nikoli ne zbledi, ker je odsev božanske lepote. Naš Bog je namreč neločljivo dober, resničen in lep. In lepota je eden od privilegiranih načinov, kako ga najti (prim. Apostolsko spodbudo Evangelii gaudium, 167).

Druga stvar, ki vam jo želim povedati, se nanaša na početje. Lepota, ki nam jo je razodel Jezus, je sijaj, ki se izraža skozi dejanja; lepota, ki je utelešena, da bi jo delili; lepota, ki se ne boji umazati rok, se iznakaziti, da bi bila zvesta ljubezni, iz katere je ustvarjena. Tudi ti torej ne smeš ostati »speča lepotica« v gozdu: poklican si, da ukrepaš, da nekaj storiš. Resnična lepota je vedno plodna, nas potiska navzven in nas spravlja v gibanje. Tudi premišljevanje o Bogu ne more ostati pri užitku ob njegovem gledanju, kot so si v trenutku Jezusovega spremenjenja mislili trije učenci na gori Tabor: »Kako lepo je biti tukaj! Naredimo tri šotore …« (prim. Mt 17,4). Ne, priti moraš z gore in zavihati rokave.

Vsakemu od vas torej želim zdrav nemir v svojih željah in projektih, nemir, ki vas vedno žene, da hodite naprej in nikoli nimate občutka, da ste »prispeli«. Ne ločite se od sveta tako, da se zaprete v svojo sobo kot Peter Pan, ki noče odrasti, ali kot mladi hikikomori, ki se bojijo soočiti s svetom. (OP:Oblika hudega socialnega umika, imenovana hikikomori, je bila pogosto opisana na Japonskem in je značilna za mladostnike in mlade odrasle, ki postanejo samotarji v domovih svojih staršev in ne morejo več mesecev ali let hoditi v šolo.)  Bodite vedno odprti in pogumni kot sveta Uršula, »medvedka«, ki je imela pogum, da se je s tovarišicami podala na dolgo pot in se neustrašno soočala z napadi do mučeništva. Bodite tudi vi »mali medvedki«, ki nikoli ne bežijo od svojih obveznosti. Če mladi ne bodo spremenili sveta, kdo ga bo?

Rekli mi boste: ja, ampak kako? Z obrambo zabrazgotinjene lepote tolikih izobčencev našega sveta; tako da se odprete sprejemanju drugih, zlasti najbolj ranljivih in marginaliziranih; da ne gledate na drugačnost kot na grožnjo, ampak kot na zaklad. In z obrambo ranjene lepote stvarstva, z varovanjem virov našega skupnega doma, z zmernejšim in okolju prijaznejšim načinom življenja. V zvezi s tem vas vabim, da skupaj s sošolci preberete sporočilo, ki sem ga julija letos naslovil na mlade, zbrane v Pragi na »EU mladinski konferenci«. Prepričan sem, da boste tudi vi tam našli dodatno spodbudo za svoje obveznosti.

Dragi mladi, upam, da se vidimo na Svetovnem dnevu mladih naslednje leto v Lizboni, ki obljublja, da bo veliko znamenje upanja in lepote za vse mlade po svetu.

Po priprošnji lepe in nemirne Uršule naj Bog blagoslovi vse vas, vaše učitelje in vaša prizadevanja; in tudi blagoslovi študente sveta, da ne bodo nikoli nehali sanjati o boljšem svetu ter ga s pogumom in potrpežljivostjo vsak dan poskušali zgraditi delček za delčkom.

Rim, Sveti Janez Lateranski, 21. september 2022

Praznik svetega Mateja, apostola

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.