Pismo iz Ukrajine

 

Ivano-Frankivsk, 16. marca 2022

Drage sestre,

od mojega zadnjega pisma je minilo komaj teden dni, a zdi kot bi bil cel mesec. Nekaj ​​trenutkov po tem, ko smo vam poslali naše sporočilo, so nas »zasuli« z raketami, usmerjenimi na lokalno letališče. Uničenje se je izkazalo za manj pomembno od pričakovanega, obstreljevanje pa se je ponovilo v nedeljo. To je bil doslej za nas verjetno eden najtežjih dni: tri opozorila o zračnih napadih pred poldnevom. Začeli so se že zelo zgodaj zjutraj, bombardiranja, letala so večino dneva preletavala in… navadna nedelja, ko smo imeli v župniji 5 maš (v angleščini ni več 6. maše, ker so vsi tisti, ki so običajno prišli, zapustili Ukrajino). Bilo je kot mešanica normalnosti in norosti, ki je nenehno prehajala mejo med enim in drugim. Veste, sestre, samo zaradi te vaje za ravnotežje bi lahko znoreli. Groza v očeh naših župljanov je bila velika. Zahodna Ukrajina, ki je do takrat veljala za relativno varno, je to  preprosto prenehala biti. To je zapečatil raketni napad na Jaworów, blizu poljske meje.

Kaj se je zgodilo potem? Samo Bog ve. Župan Ivano-Frankivska spodbuja ljudi, naj zapustijo svoje hiše in stanovanja v bližini letališča, pa tudi tiste v bližini televizijskega stolpa, ki bo verjetno naslednja tarča, tako kot v več drugih mestih – morda danes, morda jutri, morda dan pozneje, … ali pa morda sploh ne?

Naša župnijska hiša je zasedena; nekateri odhajajo in nadaljujejo pot, nekateri ostanejo le nekaj časa, drugi pa se sem zatečejo. Trenutno tu živi več kot 40 ljudi. Opozorila o zračnih napadih povzročijo, da se ljudje odzovejo na izredne načine: nekateri lahko sedijo ali stojijo več ur na hodniku brez okna, drugi tečejo v kleti, tretji pa poskušajo pri vsem skupaj normalno funkcionirati. Včasih pa se mi zdi, da beseda “normalno” v tej novi realnosti zveni čudno tuje. Kar ni normalno, postane normalno. Ko na primer sirene ne zavijajo ves dan, se marsikdo namesto tega, da bi bil vesel, počuti neprijetno. Pred vojno se nisem nikoli spraševala, kakšna bo moja noč, samo spala sem. Zdaj ne.

Tudi obraz naše župnijske skupnosti se je zelo spremenil, prišlo je do neke vrste zamenjave: odšli so znani farani, pojavili so se novi. To nedeljo bomo verjetno videli več novih obrazov. Na naših šolah se je začelo spletno učenje. Tudi to je drugače sprejeto, a zdi se, da otroke vedno zanima kaj drugega kot vojna in strah. Številne šole gostijo begunce iz vzhodne Ukrajine.

Poročila z bojišča, za katera sem prepričana, da jih spremljate,  so vse bolj kruta in zverinska. V nekem trenutku sem pomislila, da mi je val krivic in krutosti, ki nas je zalil, vzbudil večjo željo, da se borim. Na srečo so bile besede duhovnika kot vedro mrzle vode: kaj te bo potem razlikovalo od njih? Torej… Vse kar ostane je, da v roki trdno držiš najbolj dostopno orožje – rožni venec in se z njim boriš. In ljubiš tiste sovražnike, ki nas streljajo in ubijajo… To je izziv!

Sestre, hvala za vaše molitve, tudi mi vas ohranjamo v svojih molitvah. Zahvaljujemo se vam za vsa vaša e-poštna sporočila, ki smo jih prebrale, a ne odgovorile … Prosim, oprostite.

s. Wioletta  in s. Olena

 

 

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.