Praznični pozdrav iz Santiaga

Drage sestre,

Skrivnost velike Ljubezni, ki se nam razodeva v rojstvu Boga – človeka, naj nam utrjuje upanje in vero, da je naš Bog Emanuel – Bog z nami v vsem, kar živimo. Nic mu ni tuje! Naj Njegov blagoslov napolnjuje vse novo leto 2021.

Za nami je eno posebno leto, leto, ki smo ga živeli bolj ali manj podobno na vseh koncih sveta, z rahlimi zamiki v času in intenzivnosti. Resnično smo lahko doživeli, da je svet kot ena velika vas in ne moremo se več obnašati, kot da se zadeve na drugem koncu sveta nas ne tičejo, vse nas zadeva.

Pri nas je bil prvi val pandemije mnogo daljši kot pri vas in šele v oktobru so se razmere toliko uredile, da smo lahko odprli eno od naših dveh šol. Učenke smo razdelili v dve skupini po priimkih in so prihajale v šolo vsak drugi dan, le zadnja dva letinka, četrti in tretji letnik srednje šole so prišle vse učenke in smo jim uredili prostor v večjih prostorih, da smo lahko zagotavljali varnostno razdaljo. Vse po protokolih, le pri odmorih je skoraj nemogoče zagotavljati razdaljo. Otroci, veliki in mali, pač potrebujejo neposredne kontakte. Še nikoli nisem iz ust učenk tolikokrat slišala, kako so vesele, da so ponovno v šoli. Ob slovesu so učenke četrtega letnika rekle, da so v času pouka na daljavo pogrešale „kreganje koordinatorke“. Od oktobra naprej sva bili z poljakinjo s. Bogulswo vključeni v duhovne obnove za posamezne razrede. To je bilo edinkrat ko so v šolo prišli celi razredi in ne po skupinah. Zame je bila lepa izkusnja sodelovati pri uvajanju v molitev srednješolk in učenk visjih letnikov osemletke, odgovarjati na njihova vprašanja, dvome. Pri več skupinah smo pridestavili lik Carla Astutisa. Neverjetno, kako ta mladenič nagovarja mlade!

V teh tednih smo imeli vsa mogoča praznovanja na način koronavirusa 6x prvo obhajilo, 2 x birma, 1x izpoved vere, z vsemi pripravami, prva spoved v skupinah po 8 družin, mašo in zaključek za 4 letnike. Vsa praznovanja so bila z manjšim številom navzočih, pravzaprav le starši in botri, kar je dalo praznovnajem dragoceno intimo in bližino in vsi so bili zelo zadovoljni in veseli.

V zadnjem času se število okuženih ponovno veča in zdravstvene oblasti so ponovno zapovedale strožje omejitve, tako da se ob koncih tedna vračamo v popolno karanteno. Želijo preprečiti druženja ob božičnih in novoletnih praznikih. Karantena ni ovira za Boga, morda je priložnost, da živimo to, kar je bistveno.  Želim vam lepo praznovanje. Ljubeč pozdrav vsem in v molitvi ostajamo povezani.

Vaša     s. Mateja

skupina prvoobhajank

predšolske deklice prinašajo svoje krone Kristusu Kralju

skupnost Santiago/ Čile

Na izletu v Ande, Faralloni na nadmorski visini vec kot 3000m, ko je bila z nami še Rosario iz Mehike. Prekrasen zimski dan na snegu, naš edini izlet, ki smo ga lahko naredile.

 

 

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.