Priče: s. Monika Pławecka, novinka

Blagost in človeškost

“In predvsem se varujte, da bi hotele koga prisiliti v kaj, ker Bog je dal vsakemu svobodno voljo in noče nikogar siliti, temveč samo predlaga, vabi in svetuje.”

(Tretje volilo 8-11).

S temi besedami sv. Angela Merici daje svojim hčeram nasvet, kako naj ravnajo s temi, ki jim bodo zaupane. Obenem se zelo sklada s tem, kako je ta sveta žena vstopila v moje življenje – blago in tiho. Vedno je kazala na Jezusa in ne nase.

Moje popotovanje v spoznavanje sv. Angele se je začelo, ko sem vstopila k uršulinkam. Imela sem mnogo priložnosti, da sem o njej brala, poslušala in spraševala o njeni zgodbi, o njenih tipičnih kvalitetah. Prav tako sem videla, kako sestre sedaj živijo njeno karizmo. Kar je od začetka pritegnilo mojo pozornost, je bilo dejstvo, da tudi pet stoletij pozneje njene misli in nasveti ostajajo popolnoma resnični in ustrezni. V tem sem videla znamenje, da je na delu Božja roka. Od vsega bogastva njene osebnosti najbolj cenim lepoto in moč njene blagosti in globoko spoštovanje, ki ga ima do vsake osebe.

“Bodite blage in človeške do svojih hčera … Več boste dosegle z ljubeznivostjo in blagostjo kot s strogostjo in trdo grajo.”

(Drugo naročilo 1,3).

  Grezze

Iz  pričevanja o njenem življenju dobro vemo, da je sama najprej živela kar je svetovala drugim. Ne le do svojih tovarišic ampak do vseh, ki jih je Bog poslal na njeno pot, do plemenitih in preprostih enako. Mnogokrat blagost vzporejamo s šibkostjo, a pri njej sem spoznala, da je prav nasprotno. Bila je žena velike notranje moči, ki je izhajala iz globoke gotovosti, da je brezmejno ljubljena, ustvarjena iz ljubezni in za ljubezen. Le s to izkušnjo je človek lahko res blago močan in prepričan, brez potrebe braniti sebe in svojo nejasno identiteto. Tako je potem odprt do drugih kakršni so že in sposoben videti v  njih enkratno zgodbo, velik dar in skrivnost, ki jo lahko odkrije.

V teh stvareh sem prepoznavala lepoto njene osebnosti, ki je pritegnila mojo pozornost in me vabi, da sledim njenemu zgledu.

S. Monika Pławecka, novinka

 

 

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.