Provinca praznuje

Pet uršulink se je  aprila 1702 s čolni pripeljalo po Ljubljanici in tam osnovalo samostan in šolo. To je začetek uršulinske prisotnosti na današnjem ozemlju Slovenije. Zgodovinsko ozadje je prinašalo sprememebe, tako so somostani najprej spadali v avstro ogrsko provinco, nato v jugoslovansko od leta 1972 pa v samostojno slovensko provinco.

Tega jubileja smo se ob starih fotografijah in žigih spominjale na provincialni konferenci 3. septembra 2022.

V soboto 22. oktobra pa smo poromale k zahvalni sveti maši na Brezje. Pridružile so se nam hrvaške sestre in seveda mnogi romarji, ki so ta dan prav tako prišli k Mariji Pomagaj.

“50 let ni posebno dolga doba, a če pomislimo na vrsto sester, ki je v teh letih sledila Gospodu, na zavzeto apostolsko dejavnost, na vse molitve, tako skupne kot te, ki so se porajale v globinah srca, na tiho služenje, na mnoge izkušanje velikonočnih skrivnosti  in tolike izkušnje Božje bližine, usmiljenja in zvestobe, 50 let ni malo. Ne da se vsega izmeriti ali stehtati, lahko pa slutimo duhovno bogastvo, ki se je po naših že pokojnih sestrah in po nas razlilo in se še razliva v ta svet.  Naj se poslužim znane misli papeža Frančiška, ki nas vabi, da gledamo na preteklost s hvaležnostjo, živimo sedanjost z navdušenjem in sprejemamo prihodnost z upanjem.”

( iz nagovora provincialke na provincialni konferenci 2022)

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.