Romanje v Italijo

Sobota, 23. septembra, nas je spet združila. S. Magdalena je organizirala izlet v sosednjo Italijo, v Doberdob.

Kot pravijo: “Na mladih svet stoji,” zato nam je skozi otroške oči naš izlet opisala Vesna:

NAŠA SKUPNOST DRUŽIN JE ROMALA ...

Bila je deževna sobota. Z našo družino in skupnostjo družin smo se odpravili na romanje v Italijo. Bilo nas je 8 družin z otroki različnih starosti.  Romali smo v kraj Doberdob, ki leži na Krasu v Italiji. Na poti smo imeli težave s komunikacijo in orientacijo. Ko smo prišli v Italijo, pa nas je pozdravilo lepo vreme.

V Doberdobu se je rodil slikar Vladimir Lakovič.
V bližnji kraški globeli leži Doberdobsko jezero.
Doberdob je bil priča krvavih bojev.
Doberdob je bil med prvo svetovno vojno skoraj uničen.

Ko smo prispeli na cilj, smo imeli s farani Doberdoba skupaj sveto mašo. Tamkajšnja župnijska cerkev se  imenuje cerkev sv. Martina in je bila v prvi svetovni vojni porušena. Ohranjeni so: dva angela, ki sta sedaj na glavnem oltarju, dve postaji križevega pota, kropilnik in procesijski križ. Sedanja cerkev je bila dokončana za veliko noč 1925. Oltarno sliko sv. Martina in podobi sv. Jožefa in sv. Ane je naslikala goriška slikarka Ema Galli. Leta 1995 je bil urejen prezbiterij. 

Naš gostitelj je bil župnik Ambrož Kodelja. Mašo sta darovala Ambrož Kodelja in Tadej Ložar, župnik, ki skrbi za našo skupnost družin v Ljubljani.

Po maši so nas domačini pogostili s pecivom, kavo in pijačo. Potem pa je bil piknik, kosilo iz popotne torbe.  Na dvorišču župnijskega doma nam je sošolka sestre Magdalene gospa Nevenka, ki je igralka, zaigrala eno predstavo in nam povedala nekaj zgodbic. Nato smo se za zaključek romanja odpravili v Naravoslovni zgodovinski muzej. V muzeju smo videli jamskega medveda v naravni velikosti, kopijo vasi iz starih časov, dvoživke, plazilce, metulje …

Po koncu ogleda muzeja smo se ustavili še na kavi. Otroci smo jedli sladoled, odrasli pa pili kavo. Malo smo se igrali in pozabavali. Odrasli so se pogovarjali. Nato smo vsi odšli domov. Ta dan se mi bo vtisnil v lep spomin.

 Vesna Jereb

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.