Samuel in Angela v poslušanju in pokorščini

 

V tem po božičnem času je bogoslužje v prvem tednu usmerilo pozornost na Božjega izvoljenca, ki je izreden v svoji drži pozornega poslušanja in neomajne pokorščine Bogu.

Nočni prizor klicanja dečka Samuela kaže na njegovo budnost v poslušanju Božjega glasu in takojšen odziv, brez vsakega oklevanja, razmišljanja bi ali ne bi, pa če se morda motim… Nemudoma vstane, teče, se da na razpolago: Tukaj sem, ker si me klical. V tej notranji drži in naravnanosti se je Gospod razodeval Samuelu.

Poslušal je tudi, ko je moral po Božji besedi ugoditi ljudstvu in mu postaviti kralja, čeprav mu to ni bilo všeč, ker so s tem zavrgli Božje kraljevanje. Šel je in mazilil Savla za kralja.  Poslušal je Gospoda, ko mu je naročil, naj gre in mazili drugega kralja, ko se je Savel izneveril. Samuel je najprej okleval, ker se je bal, da bo to zvedel Savel, a je nato brez odlašanja ubogal.

Poslušal je, ko mu je Bog rekel, naj ne gleda na zunanjost osebe, ker pri njem velja le to, kar je človek po srcu. Zato ni mazilil starejše in močnejše fante, ampak najmlajšega, pastirja Davida.

Samuel se je odrekel svoji presoji, svojim željam in se popolnoma prepustil Božji volji.

V življenju ga je vedno vodilo to, kar je rekel kralju Savlu: »So žgalne in klavne daritve Gospodu všeč bolj kakor poslušnost Gospodovemu glasu? Glej, poslušnost je boljša od klavne daritve, pokorščina boljša od maščobe ovnov. 1 Sam 15, 22-23.

 

Smo pred praznikom sv. Angele Merici, žene, ki je bila ne le vsa prežeta z Božjo besedo, temveč ji je bila tudi brezpogojno pokorna, saj ji je bila kot svetilka.  Gotovo je imela svoje lastne načrte in želje glede  svoje življenjske poti, a se je temu odpovedala in bila v polnosti poslušna Bogu, ko jo je vodil na drugačna pota ter ji končno dal nalogo, da ustanovi v Cerkvi novo družbo. To svojo močno osebno življenjsko držo je strnila v prepričanje, da je »pokorščina v človeku kot velika luč«.

Poslušnost, pokorščina – to je resnična evangeljska drža.

s. Jasna Kogoj

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.