Uršulinke v Preski pri Medvodah

Septembra 2019 smo v družinski hiši v Vašah odprle podružnico skupnosti Sveti Duh z dvema sestrama. Naš namen je biti blizu ljudem s preprostim načinom življenja in molitvijo ter sodelovati pri pastoralnem utripu župnije Preska.

Prispevek, objavljen v župnijskem listu Preska:

Pred nekaj deset leti so s. Agnes, s. Krista in s. Magdalena navdušeno poučevale verouk v Preski. Takrat nihče ni pomislil, da bodo uršulinke nekega dne tu ustanovile manjšo skupnost. V želji, da bi živele bliže ljudem, smo začele iskati primeren kraj. Ko sem se v mislih sprehodila po župnijah v bližini skupnosti pri Sv. Duhu, sem ob Preski začutila: to! Pred očmi mi je vstal prizor, ko mi je nekega dne v Hiši kruha pristopil mlad duhovnik, se predstavil kot kaplan v Železnikih in me prosil, če bi prišla kdaj kot gostja v njihovo biblično skupino. Očitno je bilo zaznati njegovo gorečnost za župljane. Z veseljem sem pristala.

Tako sem nekajkrat prišla v biblično skupino, ki jo je gospod Jure Koželj – kajti to je bil ta zavzeti duhovnik – vodil skozi vsebino Svetega pisma. Tudi tisto težjo, ki vzbuja pomisleke, nestrinjanje, upor … Skupaj smo odkrivali, da tudi ta govori o Božji ljubezni. Gospod Jure je vodil še druge skupine, prav tako zavzeto. Res vesela sem bila take gorečnosti. Zato sem, ko naj bi začela živeti v majhni skupnosti, poklicala v Presko, kjer je bivši kaplan iz Železnikov medtem postal župnik. Na nepričakovano vprašanje sem zaslišala odgovor: »To bi bilo čudovito! Pomeni, da bo v naši župniji še več molitve …«

Da, res. Vaši novi župljanki, s. Meta in s. Snežna, bova posvečali svoj čas molitvi, po uršulinskem pravilu pa tudi apostolskim dejavnostim. Gospod župnik je našel stanovanje v hiši verne župljanke gospe Tončke Jarc. Vsem sestram, ki smo ga prišle pogledat, sta bili všeč tako lastnica kot njena hiša. Sestri bova poleg dejavnosti, ki sva se jim že doslej posvečali, sodelovali tudi pri tistih, h katerim naju bo vaš dušni pastir povabil.

Vaši župnijski skupnosti, katere članici sva postali, želiva obilo Božjega blagoslova, vsem skupaj pa veliko lepih skupnih trenutkov.

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.