Ursula Ledóchowska

poljska uršulinka, ustanoviteljica “sivih uršulink”

Njen god praznujemo 29. maja.

Otroštvo in mladost

Julija Marija Ledóchowska je bila rojena 17. aprila 1865 blizu Melka v Spodnji Avstriji kot hči poljskega očeta in švicarske matere. Julija je bila živahno dekle – rada je imela ples, šport, jahanje, igrala je citre, slikala in pisala pesmi. Med sedmimi otroki sta poleg nje znana še njena sestra blažena Marija Terezija Ledóchowska – ustanoviteljica misijonske kongregacije Petra Klaverja in brat Vladimir, ki je bil med 1915 in1942 vrhovni predstojnik Družbe Jezusove. Prva leta je družina preživela v Loosdorfu, kasneje se je preselila v St. Pölten, kjer so dekleta obiskoval šolo v Inštitutu angleških gospodičen. V tem obdobju je Julija Marija začutila svoj duhovni poklic. Leta 1883 se je družina vrnila na Poljsko v Galicijo.

Redovnica

Leta 1886 je vstopila k uršulinkam v Krakovu in pri preobleki prejela redovno ime Uršula. Po izpovedi večnih zaobljub leta 1889 je postala učiteljica in vzgojiteljica ženske mladine. Med leti 1904 in 1907 je bila predstojnica uršulinskega samostana v Krakovu. V tem času je ustanovila prvi internat za študentke na Poljskem.

Leta 1907 je ustanovila uršulinski samostan v Sankt-Petersburgu in skupaj še z dvema uršulinkama tam prevzela vodstvo internata za poljske študentke. Zavzeto je delovala tudi na ekumenskem področju in med revnimi. Ker je skupnost rasla, je m. Uršula dosegla njeno samostojnost. Zaradi družbenih razmer je morala skupnost živeti skrito in sestre so bile pod nenehnim nadzorom tajne policije. Bodoče redovnice so se na redovno življenje pripravljale v tajnem noviciatu.

Leta 1914 je kot avstrijska državljanka morala zapustiti Rusijo. Zatekla se je v Skandinavijo, vendar je ohranila stike s sestrami v Rusiji. Ustanavljala je dekliške šole za poljske begunce, delovala karitativno in prevedla katekizem v finski jezik. Na Švedskem je delovala na področju ekumenizma in za katoličane v diaspori organizirala dneve duhovnih obnov.

Ustanoviteljica

Leta 1920 se je vrnila na Poljsko, kjer je z dovoljenjem Svetega sedeža ustanovila »Uršulinke Jezusovega srca v smrtnem boju«, na Poljskem poznane kot »sive uršulinke«. Postala je prva vrhovna predstojnica nove kongregacije, ki je bila priznana leta 1930. Leto kasneje se je preselila v Rim, kjer je bilo središče njene kongregacije.

Ob njeni smrti leta 1939 je kongregacija štela že preko 100 članic v 35 samostanih.

Danes delujejo sive uršulinke na Poljskem, v Italiji, Franciji, Nemčiji, na Finskem, v Belorusiji, Ukrajini, v Kanadi, Braziliji, Argentini in v Tanzaniji.

Za duhovnost Uršule Ledochowske in njene kongregacije je posebej značilno češčenje Božjega srca Jezusovega v smrtnem boju. V Konstitucijah je zapisala: »Oznanjati Kristusa in ljubezen njegovega srca – to je posebna naloga naše kongregacije. Izpolnjujemo jo z vsako dejavnostjo, ki si postavlja za cilj razširjanje in poglabljanje vere posebej z izobraževanjem in vzgojo otrok in mladih ter s služenjem našim najrevnejšim in zatiranim bratom.«

Svetnica

Materi Uršuli sta bila v veliko pomoč pri osebnem trudu za svetost zgleda njene blažene sestre Marije Terezije Ledochowske in brata Vladimirja.

Za blaženo jo je 20. junija 1983 proglasil papež Janez Pavel II. v Poznanu na Poljskem. To je bila prva beatifikacija na Poljskem. Po proglasitvi so njene relikvije leta 1989 prenesli v materno hišo sivih uršulink v Pniewy na Poljskem. Papež Janez Pavel II. je Uršulo Ledóchowsko 18. maja 2003 proglasil za svetnico.

Misli:

V duhovni oporoki pravi:

»Bodite dobri, moji otroci, to je prijazni do vsakogar. Vedno se srečujte z drugimi z nasmehom ljubezni in prijazno besedo na ustnicah. Veselite se, če ste lahko v službi drugih, tudi če to za vas pomeni delo in težave. Vedno živite v sožitju z vsakomur. Ne godrnjajte. Glejte na svojega bližnjega kot na boljšega od sebe. Živite, kot je živel Jezus za srečo drugih in naj vas spodbujajo besede: »Karkoli ste storili enemu mojih najmanjših bratov, ste meni storili«.

»Odgovornost matere in učiteljice je, da otroku posreduje Boga. Če mu daš Boga, si mu dala vse, če mu nisi dala Boga, mu nisi dala ničesar!«

“Svetost ne zahteva ničesar velikega, kar presega zmožnosti človeka. Sloni na Božji ljubezni in vsako preprosto dejanje se lahko spremeni v dejanje ljubezni.”

»Ljubiti moram svojega bližnjega, kakor je Jezus ljubil mene. Vzemi in uporabi moj čas, napore, sposobnosti in talente, ker so tebi na razpolago. Vzemi moje srce, da lahko razsvetli moje življenje. Tvoja sem, tako kot je Kristus moj.«

Pripravila: s. Marta Triler

Viri:

Paul Molinari SJ, Blessed ursula Ledochowska. Civilta cattolica, July 2nd 1983.

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5609

http://www.heiligenlexikon.de/BiographienU/Ursula_Ledochowska.html

http://stjosef.at/dokumente/ledochowska.htm

Uradna spletna stran uršulink Jezusovega srca v smrtnem boju http://www.orsolinescga.it/

 

    S klikom na gumb “pošlji” soglašte z obdelavo posredovanih podatkov v skladu z namenom za katerega so bili dani.